Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Hoe moet ik de BTW berekenen als ik verkoop aan een buitenlandse afnemer binnen de EU?

Geplaatst op: 18-02-2020, 10:11:25

Vraag
Hoe moet ik de BTW berekenen als ik verkoop aan een buitenlandse afnemer binnen de EU?

Antwoord
Als u als Nederlandse ondernemer goederen verkoopt en levert aan een buitenlandse afnemer die in de EU woont, is er sprake van een intracommunautaire levering. Dit betekent dat  u als Nederlandse leverancier 0% BTW op uw factuur kunt vermelden.

De buitenlandse afnemer verricht dan in het buitenland een intracommunautaire verwerving. Dit betekent dat hij de verschuldigde BTW in het buitenland moet aangeven. Vervolgens mag hij deze BTW direct als voorbelasting in mindering brengen in zijn aangifte BTW, waardoor hij effectief geen BTW hoeft af te dragen.

Er zijn een aantal situaties waarin er geen sprake is van een intracommunautaire levering, ondanks verkoop door een Nederlandse ondernemer aan het buitenland. U kunt daarbij denken aan de:

  • installatie van goederen en montage aan andere goederen;
  • levering van margegoederen, zoals gebruikte auto’s en antiek;
  • verkoop aan particulieren. U moet hierbij kunnen bewijzen dat de goederen naar een ander EU-land zijn vervoerd. Hiervoor dient u alle mogelijke bescheiden te bewaren die het intracommunautaire karakter van de levering ondersteunen.

Onderbouwing van levering

Het onderbouwen van een intracommunautaire levering is van groot belang. Is de fiscus namelijk van mening dat er geen reden was om het nultarief toe te passen, dan wordt bij uw onderneming de niet-afgedragen Nederlandse BTW nageheven.

Verder moet u over het BTW-identificatienummer van uw afnemer beschikken. Alleen dan kan het nultarief worden toegepast. Dit BTW-identificatienummer moet u vermelden op de factuur die u opmaakt.

Het is van belang dat de juistheid van dit nummer wordt gecontroleerd. Tegenwoordig is controle mogelijk via de website van de Europese Commissie. Verder moet u op uw factuur vermelden dat er sprake is van een intracommunautaire levering. Dit doet u door de volgende vermelding:

\'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB \'68\'.

Meer info
Bel (043-3690375) ons gerust of stuur een e-mail (info@intermedisaa.nl). Wij helpen u graag verder.

Bron: vraag & antwoord van 29 januari 2020 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina